Csak az anyák tudják igazán

Ádvent megkerülhetetlen témája a gyermek várása, mely a születés csodájában teljesül majd ki. Az áldott állapotban lévõ anyák tudják csak igazán, hogy mit is jelent ez a nagyszerû élmény, mely nekik megadatott. A gyermek, ki oly közel, de mégis távol. Egy új életet hordoznak a szívük alatt, mely mindent az övékébõl vesz, s mégis egy új ember. Egyszeri és megismételhetetlen.

A legszebb hivatás az élet szolgálata. A szülõ hivatása. S ez lelki vonatkozásban is értelmezhetõ, hiszen az igazán nagy dolgok azok nem lesznek, hanem születnek. Születik az ember, a gondolat, a festmény, a dal.

A napokban egy nagyon megrázó eseményrõl hallottam. A falunk határában egy tûzeset volt. Az õszi szemétégetés balul sült el, a tûz tovaterjedt, s a szomszédos ház egy része a tûz martalékává vált. Az asszony mesélte, akinek el kellett szenvednie e balsorsot. Éppen a városra sietett valamilyen segély elnyerésének reményében. Most o volt az én útitársam, akit szívesen vettem fel az útszélrõl, hiszen a levegõ is csípõs volt, meg amúgy is teli volt bajjal. Az úton mesélt néhány részletet a tûzesettel kapcsolatban. Elmondta, hogy mi minden égett meg. Majd alig hittem a fülemnek, amikor a kotlóstyúkra tért rá. Az is megégett. Nem hagyta el a tojásokon ülõ tyúk a fészkét, ott égett meg rajta. Hát nem hihetetlen?! Egy állat, de egy teremtmény is egyben. Mindhalálig betöltötte hivatását. Nagyon elgondolkodtam az eseten. Mekkora kitartás és ragaszkodás! Vagy butaság – mondanák egyesek. Persze, mert a tyúknak nincs esze. Nem is használta, az igaz, ha volt is neki. De volt valami más, ami erre a viselkedésre késztette. Ez pedig a beléírt ösztön, mely az életet szolgálja.

Imádkozzunk az idei Ádventben azokért, akiknek nincs erejük ahhoz, hogy az életet akár életük árán is védelmezzék. Imádkozzunk a hit ajándékáért, mert csak akkor kaphatja vissza az emberi élet a méltóságát, ha úgy tekintünk az emberre, mint teremtményre, aki anyától és apától születik, az Isten akarata szerint.

Nemsokára itt az ünnep, de van még egy kis idõnk, hogy tegyük a jót. Szolgáljunk szeretettel! Õrizzük féltõ gonddal a hivatásunkat, mely nem más, mint szolgálni a születést. Szülessen általunk Karácsonyra sok emberi élet! Segítsen ez a szent idõ abban, hogy sokan felismerjék szülõi hivatásukat, s legfõképpen legyen kegyelmi idõ azok számára, akik még ingadoznak, hogy mit is tegyenek a megfogant élettel. Ne legyen ez kérdés a számukra! Feleljenek igennel, és sírjanak örömükben karácsony éjszakáján, hogy kistestvért adnak Jézusnak, mint ahogyan Õ is ideajándékozza önmagát nekünk.

Ft. Dobó Tibor

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30