Az vagy, amit megeszel

Az ünnepek alatt gyakran elõfordul, hogy az ember többet eszik a kelleténél, nem tud ellenállni mondjuk az édességnek, karácsonyi süteményeknek. Jómagam kerülöm a vásárlásukat, de ha valakitõl ajándékba kapok, akkor már meg kell birkózni a kísértéssel, és sokszor eredménytelenül.
Gyakran cikkeznek arról, hogy a táplálkozás nagymértékben befolyásolja az ember egészségét, s kifejezetten felelõssé is teszik a szakemberek annak helytelen voltát a betegségek kialakulásáért. Az ember tisztában van azzal, hogy mi lenne a helyesebb út, de sajnos sokszor mégis a rosszabbik utat választja.
Az életünk egyik legfontosabb jellemzõje a táplálkozás. A tápanyagok felvétele, majd az anyagcsere, s a káros összetevõktõl való szabadulás, megtisztulás. Valóban fontos az, hogy az ember mit eszik. Ám téves lenne azt hinni, hogy csak a táplálék felvételére van szükség, valamint levegõre és vízre. Ezek mind elengedhetetlenek az élethez, de ezeken felül még egy egész sor olyan dolog van, ami nélkül nem élhet az ember. Talán ritkábban beszélünk arról, hogy az ember egészsége mennyire sérülékennyé lesz akkor, ha például nem táplálja õt öröm, barátság, szeretet. Ezek nélkül az ember képes élõ halottá válni. S ezek nem fordulnak elõ táplálék-kiegészítõk, tabletták formájában. A jó hír csodára képes. Emlékszem, hogy egy hete mennyire megváltozott minden bennem és körülöttem, amikor megtudtam, hogy közeli hozzátartozóm betegsége nem a gyanított, legrosszabb kategóriába tartozik. Megoldódott a nyelvem, elõzékennyé váltam, s sokkal együtt érzõbbé.
Kár, hogy mi keresztények is oly ritkán vagyunk képesek az evangélium jó hírére felvillanyozódni. Pedig életünknek új lendületet kellene adnia a hírnek, miszerint van Isten, van örök élet.
Jézus ebben a témában is a nagy Mester. Emlékezzünk csak szavaira! „Bizony, bizony mondom nektek, ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az õ vérét, nem lesz élet bennetek” (Jn 6,53). Tehát világosan megmondta, hogy az ember valóban lényegi változást ér el, vagy szenved el, ha eszi az Õ testét, vagy ha nem eszi.
Itt persze gondolnunk kell az Igére is, mely úgyszintén táplál minket, s akkor éri el célját, ha eggyé leszünk vele.
Kár, hogy ma már olyan nehéz egészséges táplálékhoz jutni, de az még inkább nagy kár, hogy az Úr teste és vére sokaknak már nem táplálékuk, s gyakran nem hír már a megváltásunk, hanem inkább hír a devizaárfolyam, a hírességek szerelmi ügyei, a korrupciós ügyek, az örökös válságtémák. Érdekes, hogy egyeseknek, noha okosnak tartják magukat, nem megy a fejükbe, hogy nem sikerül a földön a „mennyei paradicsom” megvalósítása.
Jézus egész életében arról beszélt, tanított, hogy az atyai ház minket is vár. S az nem az Európai Unióban van.
Ft. Dobó Tibor

 

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30