Amit egy ünnep adhat

Ünnepelni tudni kell! Fontosságáról nem szükséges külön is szólni. De vajon mi az ünnep? Ünnep-e az, amit annak vélünk, ahogyan a többség ünnepel?

A karácsony ünnep a családban, a szívekben, a társadalomban, a templomban.

Napjaink embere sajnos nagyon sok, fontos elemét számûzte az ünnepnek, s a karácsonynak is. Jó lenne megérteniük az embereknek, hogy az igazi ünnep az, amikor az ember találkozik az Istenével. Végsõ soron ez történik akkor is, amikor az emberek egymással találkoznak. Annak oka, hogy ezt nem érezzük, nem más, mint a felszínesség, a nem igazán helyes válaszadás a kérdésre: kit is látok, kit lássak a másik emberben?

Egy kislány kedvéért tegnap megnéztünk Magyarországon egy nagy bevásárlóközpontot. Volt ott minden, csillogás és villogás, de valami nagyon hiányzott. Szinte semmi nem szólt arról, hogy mit is ünnepelünk. Hófehérke és a hét törpe, havas szán és rénszarvas, elvarázsolt kastély... ám Jézust nem találtuk. Talán Õ nem is szívesen venne részt ebben a mulatságban, ami arról szól, hogy árucikkeinket minél drágábban adjuk el. Persze a gyerekeknek tetszik a látvány, dinamikusabb minden, nem olyan csendes és nyugodt, mint a templom, s a mai kor embere a vasárnapi szentmise helyett elmegy nézelõdni ebbe a világba, mely oly sokat kínál, de drágán adja. Szinte hihetetlen volt a tapasztalat. Többen arra panaszkodtak, hogy ezen a helyen csak megfáradni lehet, s nem jönnek többé. Magam is a kislány kedvéért tettem, meg nem is tudtam, hogy pontosan mi vár ránk.

A béke és nyugalom, a lélek pihenése, a csend szépsége ezeken a helyeken nem lelhetõ fel. Oda kell menni, ahol ezekre rátalálhatunk!

Oly sokan panaszkodnak arra, hogy kimerültek, megfáradtak, lemerültek „életakkumulátoraik”. No, de hová menjünk, hogy újra magunkra találjunk, s erõre kapjunk?

Keresni kell, s rátalálni a Forrásra! A Szentcsalád nem talált szállást karácsony éjszakáján, nekünk pedig megvan a szálláshelyünk, csak nem halljuk a gyermek sírását. Jézus születése újra és újra megtörténik minden élet születésében a szó bizonyos értelmében, mert ismételten odaajándékozza a kegyelmet, hogy szentté legyen a születendõ gyermek, s a boldogság forrásává váljék. Rajtunk múlik a csoda segítése.

Azzal a vággyal kívánok Olvasóinknak szép Karácsonyt és áldásos új esztendõt, hogy minél több családban szülessen élet, s a bölcsõk lakóinak nyögdicsélése legyen az egyik legszebb karácsonyi énekünk!

Ft. Dobó Tibor

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30