Amibe egy szentmise kerül

A hívek olykor felteszik egymásnak a kérdést: Nálatok mennyibe kerül egy szentmise? A kívülállónak minden bizonnyal elég furcsa ilyet hallani. Miért kell fizetni a szentmiséért? Még azért is? Hová jutott ez a világ?

A napokban egy szentmise után az irodában a misét szolgáltató e szavak kíséretében fizetett: A fáradságáért – mondta. Nem is tagadom, megütötte a fülemet a kijelentése, s csak annyit mondtam, hogy nem a fáradságot fizeti. De vajon akkor mit? Talán a templomhasználatot, a gyertyákat, virágokat, villanyfogyasztást? Miért fizetünk a szentmiséért?

Elsõsorban szeretnék egy gondolat erejéig visszakanyarodni a fenti címre, mely azt kérdi, hogy mibe kerül egy szentmise. Tudnunk kellene tehát azt, hogy voltaképpen mi is az a szentmiseáldozat. Szándékosan használtam ezt a megnevezést, hiszen benne foglaltatik az „áldozat” kifejezés is, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy otthon lehessünk ebben a témában. A szentmise Krisztus szenvedését, halálát és feltámadását ünnepli, arra emlékezik és azért hálálkodik. Mindez pedig úgy történik, hogy az oltáron jelenvalóvá válik Krisztus áldozata, s mi is jelenvalókká válunk ebben az áldozatban, amikor is leomlanak a tér és az idõ falai, s a szentség erejében az Utolsó vacsora termében illetve a Golgotán találjuk magunkat. Fontos tehát a lakoma mellett az áldozatnak a kiemelése, a keresztáldozat központba helyezése. Számomra mindig hátborzongatóan megrázóak a szavak, melyeket a keresztúti ájtatosság alkalmával mondunk ki: Nagy volt a mi váltságunknak ára. Nos tehát, amibe a szentmise ténylegesen kerül, az se nem több, se nem kevesebb, mint maga az áldozat, melyet Krisztus megtett értünk kereszthalálában. Ezt viszont se nem lehet, se nem kell megfizetnünk. Azonban a szentmise stipendiuma / anyagi hozzájárulás / kifejezi a szentmisét szolgáltató részérõl az áldozatvállalást, anyagi javainak egy részérõl való lemondását, mely persze csak jelképes ahhoz képest, amit Krisztus tett, aki az életérõl mondott le.

Ezért azután én a magam részérõl soha sem szoktam azt mondani olyan személyeknek, akik szolgálatot teljesítenek az egyházban, s misét mondatnak, hogy nem kell fizetniük, mert akkor megfosztanánk a szentmiseáldozatot a maga teljességétõl, hiszen az is a lényeghez tartozik, hogy anyagi lemondásunkkal, áldozatvállalásunkkal segítsük annak érzetét, hogy bekapcsolódtunk az „áldozatba”, az áldozatvállalásba.

Vidékünkön mind kevesebb a szentmise szolgáltatásának igénye, aminek számos oka van, de errõl majd újságunk következõ számában elmélkedünk.

Ft. Dobó Tibor

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30