A megtisztulás új eszköze

Farsang ideje van, s máris a megtéréssel foglalkozunk?
Nem! Meghagyjuk a témát a nagyböjtre. Most valami másról szól az észrevételem, de persze bizonyos értelemben a normális emberi magatartásnak mindig hozadéka, máskor meg elõfeltétele a megtérés, az Igazhoz való igazodás.
A napokban feltûnt a boltban egy mosópor, melynek a „DEUS” nevet adták. Amilyen szép neve van, akár az „erre a névre keresztelték” megfogalmazással is élhetnénk.
A Deus latin eredetû szó közismerten Istent jelent. Nagybetûvel írtam, mert a mosószeren is csupa nagy betûkkel szerepel. Nekünk keresztényeknek az Isten személynév, hiszen egy van belõle hitünk szerint, meg minden józan gondolkodás alapján is csak egy Isten létezhet.
Nem valószínû, hogy a Deus néven szereplõ vegyi anyag a Mindenható megtestesülése lenne, de az viszont egészen biztos, hogy az elnevezés nem véletlenszerû, hiszen Isten „mindenben a legjobb”. Gondolom, ezt a dolgot akarták a névadók kihangsúlyozni, a szer mindenhatóságát persze csak a folteltávolításban és a fehérre mosásban.
Én azonban nem adtam volna ezt a nevet egy tisztítószernek, mert a névadók szellemességük mellett balgaságukról is tanúskodnak e cselekedetükkel.
Hiszen emberkéz alkotta anyagról van szó, s benne a pöffeszkedés: lám, mit tud alkotni az ember. Sokszor úgy viselkedik, mintha Istennek képzelné magát. Talán el lehetne játszani a jelzõvel, hogy valami istenien jó, de még ez is helytelen, hiszen Istenhez semmi és senki sem hasonlítható.
Nagyon érdekes jelenség, hogy a mai fejlett ipari társadalomban milyen különös kultusza van a tisztálkodásnak, a tisztítószereknek. Annyi fajta árucikk kapható, hogy szinte el sem lehet igazodni közöttük. Ezek mind a megtisztulást, megtisztítást szolgálják, de természetesen egy sem hatásos a megkeresztelt ember menyegzõs köntösénél. A lélek tisztasága nem elérhetõ ilyen módon, nem segítenek e vegyszerek.
Ám roppant elgondolkodtatóak a Jelenések könyvének idevágó sorai: A fehér ruhába öltözöttek, akik megállnak a Bárány ítélõszéke elõtt, a nagy megpróbáltatásból jönnek, s fehérre mosták ruháikat a Bárány vérében. A Bárány vére képes arra, hogy ragyogó tisztává tegyen bennünket.
Nos tehát, jó lenne, ha több gondot viselnénk a lélek tisztaságára, s elgondolkodnánk azon, hogy milyen csodálatos dolog az, hogy Krisztus keresztáldozatának érdemébõl az ember minden folttól megtisztulhat a bûnbánat szentsége által. „Hints meg engem izsóppal, és megtisztulok, moss meg engem, és a hónál fehérebb leszek!” – énekli a zsoltáros. „Nem vagytok mindnyájan tiszták” – mondta Jézus az Utolsó vacsorán apostolainak. Annak kockázata, hogy esetleg nekünk is szólnak ezek a szavak, még akkor is fennáll, ha a DEUS mosóport használjuk.

Ft. Dobó Tibor

 

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30