A karácsonyi csoda

Lassan a végéhez érkezik az ádventi várakozás. A szentmise olvasmányai már egy Szûzrõl beszélnek, aki méhében hordja a gyermeket. Egészen rendkívüli esemény ez, hiszen még sohasem lehetett hallani olyat, hogy valaki szûz létére embert hoz a világra.

No de hát éppen ez a természetes. S ami érthetetlen, az még lehet igaz és normális jelenség. Vajon az a valaki, aki meg tudta teremteni a világot, a semmibõl létre hívta a létezõket, éppen ez okozna gondot, hogy egy szûz méhében megjelenjen a Magasságbelinek Egyszülöttje?

A napokban az iskolában egyik pedagógussal beszélgettem, s õ most is, mint már annyiszor hangot adott azon véleményének, hogy csak azt tudja elfogadni, amit lát és megért. Éppen ez a baj. Nem látja és nem érti, hogy nem mindent lehet látni és érteni. Meg is mondtam neki, hogy én magamról soha sem feltételeztem, azt a képességet, mellyel fel tudom fogni és megérteni a Isten végtelen nagyságát. Talán éppen az lenne a halálos bizonyíték Isten létezése ellen, ha egy magunkfajta ember Õt fel tudná fogni.

A karácsony éppen errõl szól, hogy csak álmélkodunk, csodálkozunk és hiszünk. Hittel elfogadjuk, ahova az ész fel nem ér.

A szülõk is elhiszik, hogy a megszületett gyermek az övék. Noha az átlag ember szinte alig tud valamit errõl a kilenc hónapról, ám ettõl teljesen függetlenül az útnak indult élet világra születik.

Az életet nem annyira érteni, mint élni kell. A szépsége nem abban van, hogy a kutatásaink elvezetnek a titok megértéséhez, hanem abban, hogy valaki más, egy tökéletes lény, Isten gondoskodik arról, hogy az élet törvényszerûségei érvényesüljenek minden egyes egyed életében.

A karácsony azért szép, mert az életrõl és a születésrõl szól. Szinte a semmibõl lép elõ valami, ami mostantól fogva halhatatlan, elpusztíthatatlan. Az élet amennyire törékeny, annyira sérthetetlen is, hiszen maga Isten áll mögötte, s egy örökkévalóságon át akarja boldoggá tenni azokat, akik szívükbe fogadják.

Szívbõl kívánom minden olvasónak, hogy a karácsony hozza el a hit új csillagát. Minden egyes karácsonykor gyulladjon új fény az éjszakánkban. S legyen ez olyan világosság, mely túlmutat a hangulatok világán. Világosságánál lássuk meg ugyanazt az igazságot, melyet a húsvéti gyertya fényénél akarunk felfedezni.

Jézus ma is él! Fogadjuk be az életünkbe. Lássuk be, hogy nincs más megmentõnk és biztosabb támaszunk. Jézus azzal az üzenettel érkezik, hogy az Atya házában számunkra is van hely. Csodálatos, boldogító jó hír.

Árvizek és belvizek, földrengések és megannyi környezeti csapás ellenére is lehet boldog a karácsonyunk, ha megértjük: Istennek van hatalma ahhoz, hogy újjáteremtsen mindent. Az igazi csoda odaát van. De Ö is igazi, aki mindenrõl tanúskodik, a Messiás.

Ft. Dobó Tibor


 

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30