A fehérbe öltözött Hölgy

Az idei év is elhozta nekünk a hívek által igen kedvelt lourdes-i ájtatosságot, kilencedet. Sok helyen a hideg templomban végzik a hívek, olykor, annak hosszabb változatát is.

Az emberi szív ember szívre talál, anyai szívre, mely egyben az Isten Anyjának szíve is. Talán bátran kimondhatjuk, hogy az édesanya az utolsó, akinek mindenkori jóindulatában, szeretetében és megértésében kételkednénk.

Az anya mindig segít, puszta létével. Segít meghallgatásával, tanácsaival, bátorításával és vigaszával. Az anyák ösztönösen bölcsek.

A napokban egy hívõvel beszélgettem, aki elpanaszolta, hogy már évek óta jár a kilencedre, konkrét kéréssel fordul Máriához, de sajnos nem tapasztalja a segítséget. Majd elmondta, hogy miben áll a gondja, fájdalma. Emberi kapcsolat rendezésérõl van szó. Igaz, a múltkor az a másik fél kávéra hívta, de õ visszautasította. Mint mondta: „Ilyen komoly sértés és hosszantartó elhidegülés után nem lehet ezt az egészet csak egy kávéval lerendezni”. A hallottak nyomán felcsillant a szemem. Lám, hát itt volt a közbenjárás. Mária mégiscsak segített. Vagy talán „Uram bocsáss!”, lakomára kellett volna invitálni a „kedves” haragost? Vajon miért utasítjuk vissza a bátortalan, egyszerû kezdeményezéseket valaki részérõl. Kezdetnek nagyon jó, azután majd kialakul az a jobb, az a több. Sajnos, beszélgetésünk végén kiderült, hogy õ valójában nem is tud, s nem is akar megbocsátani. Bezárkózott saját maga sértõdött világába.

Bizonyára sokan érzik úgy, hogy Mária nem segített, ha kérték. S sokan, hogy közbenjárása kézzel tapintható.

A megtérés és az imádság szerepel a középpontjában annak az üzenetnek, mely Lourdes-ból felénk sugárzik.

Jó végezni ezt az ájtatosságot. Együtt teszem a hívekkel. Ünnepnapok ezek. Átéljük az ima fontosságát, erejét. Valami konkrét dolgot tesz az ember, lelki befektetés, lelki kamatokért. S megéri. Megéri dolgozni önmagunkon. Megújítani a hitünket. Hinni abban, hogy Istennek van hatalma. Megtapasztalni, hogy a világ megmosolyogja a lourdes-i barlang elõtt imádkozókat, kiket minden bizonnyal igen balgáknak tartanak.

Aki hisz, az viszont lelki nyugalmat talál. Erõforrást, patak friss vizét fedezi fel. Átéli, hogy minden szó, minden imádság és ének ami elhangzik a közösségben megélt hit eseménye, mely tisztára mos, felüdít.

Szívbõl kívánom mindazoknak, akik az idén is elvégzik a kilencedet, hogy lélekben megerõsödjenek. Az a hit, mely nem tud a természetfölöttihez közelíteni, ahhoz kapcsolni az embert, az nem is hit. Aki mindent az eszével, az érzékszervein keresztül akar megmagyarázni, annak számára nincs csoda, s nincs hitélmény. Márpedig a mi Istenünk, a  mi Jézusunk a csodák Istene. Ám abban az esetben, ha hitetlenségünk folytán megfosztjuk Jézust ettõl a hatalmától, akkor Mária sem tehet semmit. Higgyünk, hogy láthassuk a csodát!

Ft. Dobó Tibor

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30